A fost arestat chiar acum! Omul lui Zelenski, acuzat de spălare de bani

Cutremur pe scena politică din Ucraina! Omul lui Volodimir Zelenski a fost arestat pentru fraudă și spălare de bani. El este cel care l-a ajutat să câștige alegerile prezidențiale.

Igor Kolomoiski, fost sponsor electoral al președintelui Ucrainei, a fost arestat
Cutremur pe scena politică din Ucraina! Igor Kolomoiski a fost arestat pentru fraudă și spălare de bani. Igor Kolomoiski a fost finanțator și susținător mediatic al lui Volodimir Zelenski în timpul alegerile prezidențiale din 2019. El este cel care l-a ajutat să devină președintele Ucrainei. Tribunalul din Kiev a dispus arestarea sa pentru două luni.

El a compărut, sâmbătă seară, în faţa instanţei judecătorești, purtând un tricou galben şi o vestă albastră, culorile drapelului ucrainean. La finalul audierii sale, s-a decis plasarea sa în arest preventiv pentru două luni, plus o cauţiune de 509 milioane grivne (12,7 milioane euro), relatează agenția de presă AFP.

Legătura lui Igor Kolomoiski cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski a fost sprijinit de către Igor Kolomoiski în timpul alegerilor prezidențiale din 2019. Igor Kolomoiski a folosit, atunci, posturile sale TV pentru a-i promova campania electorală.

În ciuda ajutorului oferit lui Volodimir Zelenski, el a avut diverse probleme de-a lungul timpului. De exemplu, în 2015, principalul activ al lui Igor Kolomoiski, Banca Privatbank, a fost pusă sub sechestru de autorităţile ucrainene, după ce a fost descoperită o gaură de 5 miliarde de dolari americani în situaţiile financiare.

De altfel, justiţia americană a reclamat că el şi unul dintre asociaţii săi au spălat bani în SUA.

În iulie 2022 preşedintele Ucrainei l-a deposedat de cetăţenia ucraineană pentru că deţinea un pașaport israelian şi unul cipriot. Ulterior, în noiembrie 2022, Guvernul de la Kiev a invocat legislaţia specială impusă ca urmare a războiului cauzat de Rusia pentru a prelua acţiunile principalei companii energetice din Ucraina – Ukrnafta, controlată parţial de Igor Kolomoiski.

Despre Igor Kolomoiski
Igor Kolomoiski este un influent om de afaceri din Ucraina. În ianuarie 2010, a fost cel mai important acționar al PrivatBank, una dintre cele mai mari instițutii bancare din Ucraina. Din 2003, este acționar și membru în board-ul Ukrnafta, cea mai importantă companie de petrol și gaze naturale din Ucraina, cu o capitalizare de piață de 3,6 miliarde dolari americani.

În ianuarie 2010, a cumpărat posturile de televiziune din Ucraina: Studio 1+1 și Kino, de la Central European Media Enterprises (CME), pentru suma de 300 milioane dolari americani.