Acesta este copacul care te poate scoate rapid din sărăcie dacă deții teren nefolosit! Crește într-un an cât alții în zece, iar recolta depășește toate așteptările.

Cultivarea paulowniei a devenit o adevărată revelație în lumea agriculturii, oferind potențialul unui venit impresionant de 30.000 de euro pe hectar. Această plantă a captat atenția multor fermieri dornici să își extindă afacerile în acest domeniu, atrase de promisiunea profitului considerabil pe care o cultură de paulownia îl poate aduce.

Paul Basoc, fondatorul afacerii Paulownia Online, este unul dintre pionierii acestui tip de agricultură în România. El a deschis prima plantatie de paulownia la Bistrița și a obținut deja prima recoltă de lemn de la această cultură. Basoc explică că, deși specia de paulownia există în țara noastră încă din 1973, folosirea ei în agricultură pentru producția de biomasa sau cherestea a fost rar întâlnită până recent.

Inițial, notorietatea și scepticismul au fost principalele obstacole pentru dezvoltarea culturii de paulownia în România. Însă, Basoc a adus din alte țări cunoștințele și tehnologiile necesare pentru a cultiva cu succes acest arbore în țara noastră.

Potrivit lui Basoc, în România, cele mai potrivite specii de paulownia sunt tomentosa, Shang tong, elongata, arctic și fortunei, adaptabile la condițiile climatice și solului local. De asemenea, el subliniază importanța unui pH al solului între 4,5 și 7 pentru o creștere optimă a plantelor.

Pentru cei interesați să înceapă o plantatie de paulownia, Basoc oferă sfaturi utile privind perioada de plantare și costurile implicate. Optarea pentru plantarea în primăvară este mai avantajoasă din punct de vedere al costurilor, iar prețul pentru inființarea unui hectar variază între 1.500 de euro în primăvară și 2.900 de euro în toamnă.

În ceea ce privește întreținerea plantației, este esențială irigarea corespunzătoare și aplicarea fertilizantelor adecvate. Arborele de paulownia crește rapid și poate atinge înălțimi impresionante încă din primul an de la plantare. Recoltarea lemnului are loc de obicei în jurul anului 4 sau 5, când diametrul arborelui atinge 18 centimetri.

Valorificarea culturii de paulownia poate fi realizată în diverse moduri, cum ar fi producția de cherestea, biomasa sau scop ornamental. Majoritatea fermierilor optează pentru producția de cherestea, care asigură cel mai mare profit.

În concluzie, cultivarea paulowniei reprezintă o oportunitate semnificativă pentru fermierii români în căutare de venituri suplimentare. Cu o planificare atentă și o îngrijire adecvată, această cultură poate aduce beneficii considerabile și poate contribui la diversificarea activităților agricole în țara noastră.