ANAF îi ia la scuturat pe românii care muncesc în afara ţării. Un bărbat care a muncit în Anglia a avut şocul vieţii când s-a dus la Fisc:

Inspectorii ANAF au început să verifice conturile românilor aflaţi în străinătate. Un român care a lucrat doar două luni în Marea Britanie a primit acasă o notificare prin care i se cere să declare veniturile obţinute în afara ţării, în urmă cu şase ani.

Bărbatul din Târgu Neamţ a publicat pe un grup de Facebook al Antreprenorilor din România un document prin care susţine că ANAF controlează conturile românilor din străinătate, sperând că va primi sfaturi de la persoane aflate în aceeaşi situaţie cu el. ANAF a început controalele pentru a verifica averile dobândite de persoanele fizice în mod nejustificat.

Omul a povestit că a primit acasă un document de la ANAF în care i se cere să se prezinte la Serviciul Fiscal pentru declara veniturile obținute în anul 2016 în străinătate. Chiar dacă a explicat că a fost plecat doar două luni în anul respectiv, bărbatul spune că funcţionara de la Fisc i-a cerut toate extrasele de cont, relatează Ştiri Diaspora.

„Salutare Grup!

Mai este cineva in situația mea?

Am o mare nelămurire și o sa încerc sa va explic foarte pe scurt filmul evenimentului meu!

Am primit aceasta “scrisorica profesională” in care mi se cere justificarea unui cont din străinătate pe anul 2016!

ATENȚIE ! Am mers la biroul respectiv, am avut o discuție cu “doamna” de acolo… iar după o discuție scurtă, îmi spune foarte răspicat: “eu aici in calculator văd tot ce a intrat in cont. Și verificând, am văzut ca in 2016 ați avut 4000£.

SHOC pe fata mea!

De când puteți verifica conturile personale dintr-o bancă străină?

Adevărat! eu fiind plecat de aproximativ 2 luni din România in anul 2016, in UK si abia după o luna am deschis un cont la banca HSBC, dar oricum era cam gol iar a doua luna eram deja in RO

Apoi duduia spune “hmm, sa aduceți toate extrasele de cont! Puteți aduce și pe anii următori, până în 2019!”

I-am spus că nu se poate așa ceva, e confidețial. Nu se poate și nici nu le am la mine, la care doamna “păi puteți sa mi le trimiteți pe whatsapp. ( wtf?)

În încheiere, i-am spus doamnei că o să revin. (dar dacă tot au acces la contul meu, de ce sa nu verifice ei și să mi dea ei extrasele de cont)”, este mesajul postat de bărbat pe Grupul Antreprenorilor din România.

ANAF începe controale de amploare pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice de la 1 iulie
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a demarat începând cu data de 1 iulie controale masive pentru a verifica veniturile persoanelor fizice ca sursă a obţinerii averilor fiecărei persoane, a anunţat preşedintele instituţiei, Lucian Ovidiu Heiuş.

„Începând cu 1 iulie, ANAF va începe controale masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice ca sursă a obţinerii averilor fiecărei persoane. Este o jignire pentru oamenii cinstiţi care muncesc greu, uneori de dimineaţa până seara, să vadă că în jurul lor alţii îşi cumpără case care se învârt după soare, îşi achiziţionează maşini exorbitant de scumpe, şi ei nu au lucrat o zi în viaţa lor şi nu au plătit un impozit.

Este, de asemenea, nedrept pentru agenţii economici, care majoritatea lor îşi desfăşoară business-urile corect, îşi plătesc taxele şi impozitele la timp, iar alţi patroni fac evaziune fiscală, folosesc muncă la negru, se îmbogăţesc nemeritat şi nu plătesc niciun impozit în viaţa lor.

Trebuie să fim realişti şi să înţelegem că aceste mecanisme sunt dăunătoare atât bugetului de stat, dar în acelaşi timp creează şi o mare frustrare în rândul societăţii româneşti, creând chiar modele antisociale.

Avem peste tot exemple de şmecheri care sfidează cu opulenţa şi luxul pe cere îl afişează, care cheltuie sume de bani exorbitante, sfidând pe omul de rând şi care în viaţa lor nu au plătit niciun impozit, iar când verifici veniturile pe care le au constaţi că ele sunt aproape inexistente”, a declarat Heiuş, la jumătatea lunii iunie.