ATENȚIE MARE DACĂ ȚI-AU INTRAT ÎN CASĂ GÂNDACI URÂT MIROSITORI! TOAMNA IȘI CAUTĂ ADĂPOST IN LOCUINȚELE NOASTRE

Ploșnița cerealelor sau gândacul puturos marmorat (Halyomorpha Halys), o insectă originară din Asia de Est, a invadat de câțiva ani orașele europene, iar pe măsură ce se apropie iarna vedem că încearcă să ni se strecoare în case și să se pună la adăpost.

De o mărime considerabilă pentru o insectă (cca 2 cm), de culoare în general cenușiu-maronie (sau verde, dacă sunt insecte tinere), gândacii se înghesuie pe la tocurile ferestrelor, în fisuri din pereți, doar-doar găsesc un loc călduț pentru iarnă. Pot zbura și sunt polifagi, fiind dăunători pentru numeroase culturi.

Cea mai importantă particularitate a acestor gândaci este că degajă un miros specific, resimțit de fiecare în funcție de sensibilitatea la miros.

Astfel, unele persoane îl descriu pur și simplu ca pe un miros foarte puternic de amestec de condimente, precum ar fi cilantro sau coriandru.

Gândacii puturoși încep să devină tot mai vizibili cam de la jumătatea lunii septembrie. E perioada când adulții caută locuri de hibernare, iar casele noastre în curând încălzite ar putea fi adăpostul perfect.

Datorită comportamentului său de iernare, se aglomerează în locuințele oamenilor și în diferite clădiri în număr foarte mare. Aceste aglomerări de mai mulți indivizi, atât femele cât și masculi, se pot localiza inclusiv în obiecte depozitate mai mult timp afară.

Se pare că transportul unor asemenea obiecte, sau containere, care conțineau aglomerări de indivizi pregătiți să ierneze, sunt principala cauză a răspândirii acestei specii în zone diferite ale globului.

Potrivit specialiștilor, mirosul specific este secretat de glande aflate în zona abdominală a gândacilor respectivi, degajat când se simt amenințați. Din acest motiv este bine ca aceștia să nu fie striviți, întrucât vor emana un miros persistent, greu de îndepărtat.


Mulți orășeni au o reacție de respingere când au prin preajmă o astfel de insectă, cu aparenta ei înfățișare de războinic protejat de un scut. Insectele se strecoară pe balcoane și în jardiniere și încearcă să pătrundă în case. Uneori reușesc și zboară cu un bâzâit supărător în jurul luminii. Au fost relatări despre adevărate invazii, de zeci de astfel de gândaci.

Oricât de respingătoare ar părea când sunt prin preajma noastră, adevăratul impact al acestor insecte este asupra culturilor – sunt atacate livezile cu precădere, de mere, pere, piersici, dar și culturile de grădină, porumb, viță-de-vie, soia. Consecința?

Vor trebui sporite tratamentele chimice asupra culturilor sau schimbate culturile agricole. Uneori aceste insecte se adăpostesc în podgorii, pe vița-de-vie, și sunt „culese” odată cu strugrii și băgate la presă. Gustul lor „puturos” va potența gustul de pesticid?

Cum să faci o capcană pentru gândacii urât mirositori?

Ai nevoie de o veioză de birou, de o tavă din aluminiu pentru copt și de apă caldă amestecată cu detergent de vase. Lasă veioza aprinsă peste noapte, îndreptată spre tava umplută cu apă, iar a doua zi vei vedea cum „victimele” plutesc în apa cu detergent. Lumina îi atrage pe gândaci în capcană, de unde nu mai pot scăpa sub nicio formă.

Remedii naturiste pentru a scăpa de acești gândaci urât mirositori

1. Solutie pe baza de ardei iuti

Arderii iuti omoara gandacii urat mirositori daca sunt pulverizati asupra lor. Faceti o solutie din apa si ardei iuti lasati la macerat, astfel incat apa sa preia iuteala ardeilor. Pulverizati aceasta solutie pe gandaci, substanta continuta de ardeii iuti ii va ucide imediat din cauza arsurilor provocate.

2. Spray pe baza de usturoi

Se amesteca 2 cani de apa cu 4 linguri de pulbere de usturoi intr-o sticla cu pulverizator. Se pulverizeaza aceasta solutie pe frunzele plantelor, pe la ferestre si in alte zone unde se strang gandacii urat mirositori.

Superstitiile vechi spun ca usturoiul indeparteaza vampirii, dar nu spun ca tine la distanta si aceste insecte nedorite.

Puteti, de asemenea, sa zdrobiti cativa catei de usturoi si sa ii imprastiati in zonele in care se ascund acesti gandaci. O veste buna pentru ecologisti este ca usturoiul doar respinge insectele in loc sa le ucida.

3. Folositi menta

Amestecati 2 cani de apa cu 10 picaturi de ulei esential de menta intr-o sticla cu pulverizator. Dati cu acest spray in zona ferestrelor si in alte zone in care credeti ca s-ar putea ascunde.

Ca si usturoiul, menta actioneaza doar ca un repellent, nu ca o otrava, mentinand gandacii la distanta. Daca nu aveti ulei de menta la indemana, puteti opta pentru doua lingurite de frunze de menta macinate!

4. Cresteti iarba matei

Presarati pulbere de iarba matei in jurul gradinii si in jurul casei pentru a tine gandacii urat mirositori la distanta. Iarba matei actioneaza tot ca un repellent, care sperie gandacii in loc sa ii ucida. Daca va confruntati cu acesti gandaci de mai mult timp, puteti chiar creste iarba matei in gradina, in loc sa cumparati pulberea.