Ce să nu adaugi niciodată în cozonaci. Aluatul nu va mai fi pufos. Secretul dezvăluit de “Regina cozonacilor”.

Mariana Murariu, cunoscută drept “Regina cozonacilor” printre colegii săi, a dezvăluit într-un interviu exclusiv câteva dintre secretele sale pentru a obține un cozonac perfect. Cu o experiență de peste 30 de ani în bucătărie, Mariana și-a câștigat reputația pentru abilitățile sale extraordinare în prepararea acestui desert tradițional, fiind apreciată de toți cei care au avut privilegiul să deguste delicioasele sale creații.

Regula de aur pe care Mariana o urmează întotdeauna este folosirea ingredientelor de cea mai bună calitate. Ea consideră că fiecare componentă a cozonacului trebuie aleasă cu atenție, iar aluatul trebuie să aibă o culoare galben-aurie specifică. Framântarea este un pas esențial în procesul de preparare a cozonacului, iar Mariana afirmă că bate coca până când apa îi curge pe brațe. Această tehnică garantează obținerea unei texturi pufăitoare și a unui gust desăvârșit.

Umplutura cozonacului poate fi variată în funcție de preferințe. Mariana experimentează cu diverse combinații, cum ar fi bezea, nucă de cea mai bună calitate, rahat, stafide, ciocolată și chiar vișine. Ea subliniază importanța respectării riguroase a rețetei și a cantităților stabilite pentru a obține rezultate perfecte. Cozonacii pregătiți de Mariana sunt foarte apreciați de către toți cei care au avut ocazia să-i deguste.

Cum să pregătiți un cozonac gustos, pufos și aromat
Pentru a vă bucura de un cozonac desăvârșit, este esențial să respectați câteva reguli și să utilizați ingrediente de cea mai bună calitate. Iată cum să pregătiți un cozonac delicios în propriul cămin:

**Ingrediente necesare:**
– 1 kg făină
– 5 ouă (doar galbenusurile pentru aluat, albușurile fiind păstrate pentru umplutură)
– 250 g zahăr
– lapte (aproximativ 1/4 – 1/2 litru)
– 100 ml ulei pentru framântat
– 50 g drojdie proaspătă
– esențe (coajă de lămâie și portocale, vanilie, rom)
– un praf de sare

Pentru umplutură, puteți alege între zahăr cu cacao și nucă măcinată sau rahat și stafide, în funcție de preferințe.

**Mod de preparare:**
Înainte de a începe prepararea aluatului, este important să respectați câteva reguli. Asigurați-vă că toate ingredientele sunt la temperatura camerei cu câteva ore înainte și că încăperea în care pregătiți aluatul are o temperatură constantă.

Pregătirea “plămăditului” reprezintă primul pas în prepararea cozonacului. Într-un castron, amestecați drojdia cu un praf de zahăr, frecând bine compoziția. Adăugați puțin lapte călduț și făină în cantitate mică, suficientă pentru a obține un amestec ușor îngroșat. Lăsați acest amestec la căldură până crește.

Separat, amestecați cele cinci galbenusuri cu un praf de sare, apoi cu zahărul, esențele și coaja de lămâie sau portocale.

Într-un vas mare, așezați făina și faceți o deschizătură în mijloc, unde adăugați ouăle și “plămăditul”, după ce acesta a crescut. Amestecați puțin și completați cu lapte călduț, doar cât este necesar pentru a nu obține un aluat prea moale.

Framântați continuu cu mâinile înmuiate în ulei călduț. Începeți prin a bate coca, apoi împăturiți-o încontinuu, adunând marginile în mijloc. Răsuciți aluatul și continuați să împăturiți și să aduceți colțurile spre mijloc, cel puțin jumătate de oră. Aluatul este gata atunci când apar bule de aer.

După framântare, lăsați coca să se odihnească puțin, apoi rupeți-o în două bucați egale. Fiecare bucată se împarte din nou în două, iar pe fiecare se adaugă umplutura preferată. Rulați și împletiți cele două rulouri și procedați la fel cu restul aluatului.

Puneți cozonacul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu ulei și presărată cu făină. Lăsați-l să mai crească timp de 30 de minute, apoi ungeți-l cu ou și presărați zahăr deasupra.

Introduceți tava în cuptor și coaceți cozonacul timp de aproximativ 45 de minute, până se rumenește frumos deasupra. În primele 30 de minute, evitați să deschideți ușa cuptorului pentru a nu afecta compoziția.

Acum că ați aflat secretele unui cozonac gustos, pufos și aromat de la Mariana Murariu, puteți încerca să pregătiți această delicatesă în propriul cămin. Respectând aceste instrucțiuni, veți obține un cozonac perfect, cu o textură pufăitoare și un gust inconfundabil. Iată o oportunitate minunată să vă testați abilitățile în bucătărie și să vă bucurați de rezultatul final – un cozonac delicios care va încânta familia și prietenii!