Cine era Moș Gerilă ?

În perioada comunistă, sărbătorile de Crăciun erau marcate într-un mod diferit față de cum sunt astăzi. Regimul comunist a avut un impact semnificativ asupra tradițiilor și obiceiurilor de Crăciun, iar multe dintre ele au dispărut odată cu căderea comunismului. În acest articol, vom explora câteva dintre aceste tradiții care acum nu mai există.

Unul dintre cele mai notabile aspecte ale Crăciunului în perioada comunistă era faptul că această sărbătoare era mai mult o ocazie pentru a celebra Anul Nou, decât nașterea lui Isus Hristos. Regimul comunist a încurajat o abordare seculară a Crăciunului, încercând să minimalizeze semnificația religioasă a acestei sărbători. Astfel, în loc să se pună accentul pe tradițiile creștine, se promovau mai multe obiceiuri și tradiții legate de Anul Nou.

Un exemplu în acest sens este Moș Crăciun, care în perioada comunistă era înlocuit de Moș Gerilă. Acesta era un personaj fictiv creat de regimul comunist, care aducea cadouri copiilor în noaptea de Anul Nou. Moș Gerilă era prezentat ca un bătrân înțelept și generos, care împărțea cadouri copiilor cuminți. În contrast, Moș Crăciun, cu tradiția sa creștină, a fost considerat de regimul comunist ca un simbol al religiei și a fost înlocuit cu Moș Gerilă.

Un alt aspect al Crăciunului în perioada comunistă era faptul că această sărbătoare era mai mult o ocazie pentru a petrece timpul cu familia și prietenii, decât pentru a participa la slujbe religioase. Biserica și religia în general erau privite cu suspiciune de către regimul comunist, iar participarea la slujbe era descurajată. În schimb, oamenii se adunau în casele lor pentru a petrece timpul împreună, pentru a se bucura de mâncăruri tradiționale și pentru a se dărui cadouri.

În perioada comunistă, tradițiile de Crăciun erau, în general, mai simple și mai modeste. Din cauza resurselor limitate și a politicii economice a regimului, nu existau excese în ceea ce privește cadourile sau mâncărurile. Oamenii se mulțumeau cu puținul pe care îl aveau și încercau să creeze o atmosferă caldă și primitoare în casele lor.

Astăzi, odată cu căderea comunismului, multe dintre aceste tradiții au dispărut sau au fost înlocuite de obiceiuri mai moderne și occidentale. Moș Crăciun a revenit în prim-plan, iar tradițiile creștine au recăpătat importanța lor. Cu toate acestea, amintirea tradițiilor de Crăciun din perioada comunistă rămâne vie în mintea multor oameni, iar unele obiceiuri mai puțin cunoscute pot fi încă practicate în anumite regiuni.

În concluzie, tradițiile de Crăciun din perioada comunistă erau diferite față de cele de astăzi. Regimul comunist a încercat să minimalizeze semnificația religioasă a Crăciunului și să promoveze obiceiurile legate de Anul Nou. Cu toate acestea, odată cu căderea comunismului, multe dintre aceste tradiții au dispărut sau au fost înlocuite de obiceiuri mai moderne. Cu toate acestea, amintirea acestor tradiții rămâne vie în mintea multor oameni și reprezintă o parte importantă a istoriei și culturii noastre.