Cine sunt pensionarii care se vor bucura de pensii mai mari cu 80% după recalculare: „Vor avea creșteri semnificative”. Anunțul făcut de ministrul Muncii

Cu debutul noului an, sistemul de pensii suferă modificări semnificative, iar partidele aflate la guvernare se angajează într-o competiție pentru a-și asigura meritele recalculării.

Raluca Turcan, fostul ministru al Muncii, subliniază importanța acestei inițiative, sub aspectul consolidării sistemului de pensii și asigurării unui suport financiar corespunzător pentru beneficiari.

Pensionarii vor avea parte de majorări semnificative

Raluca Turcan a subliniat că este crucial să se rețină că, prin procesul de recalculare, nu se înregistrează nicio scădere a pensiei, chiar dacă rezultatul calculului indică o valoare mai mică.

Mai degrabă, pensionarii care au acumulat o vechime efectivă mai mare în muncă vor beneficia de creșteri semnificative. Această precizare vine în contextul modificărilor aduse sistemului de pensii și evidențiază angajamentul de a asigura echitate și transparență în cadrul acestui proces.

”Prin recalculare, nu scade nicio pensie! Nu, nu scade, chiar dacă din calcul reiese o valoare mai mică a pensiei.

Dimpotrivă, pensionarii care au avut vechime efectivă în muncă mai mare, vor avea creșteri semnificative”, a fost anunțul făcut de Raluca Turcan, potrivit RomâniaTV.

Fostul ministrul al Muncii a relatat că au existat procese de recalculare care au durat ani de zile. Cu toate acestea, în calitate de ministru al Muncii, a inițiat un proces de digitizare a dosarelor de pensii, chiar dacă resursele umane și financiare erau limitate.

Anul acesta, recalcularea pensiilor va fi realizată pe computer, eliminând astfel erorile și oferind rezultate imediate. Raluca Turcan a declarat că această inițiativă urmărește să modernizeze procesul, renunțând la instrumente tradiționale precum pixul, hârtia sau dosarele cu șină prăfuite, și să aducă eficiență în gestionarea pensiilor.

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a comunicat faptul că, potrivit calculelor efectuate, un individ care a dedicat 35 de ani muncii la salariul minim actual și care primește în prezent 1.125 de lei, va beneficia de o creștere de 87,4%. Astfel, pensia sa va ajunge la suma de 1.960 de lei. Actuala formulă adoptată pentru recalcularea pensiilor, care încurajează efortul depus în timpul carierei, va ajusta în mod specific pensiile cu valori mai mici și va asigura o creștere medie de 40%.

Ministrul a subliniat că această abordare va conduce la adaptarea corectă a pensiilor, asigurând o creștere medie considerabilă, chiar dacă anumite cazuri pot înregistra creșteri mai semnificative sau mai modeste.

Simona Bucura, ministrul Muncii, a confirmat că în anul 2024 pensiile vor înregistra o dublare.

Ea asigură că noul sistem de recalculare nu va determina nicio scădere a pensiilor pentru cetățenii români conform legislației actuale.

„În 2024, pensiile românilor vor creşte de două ori. Prima dată începând cu 1 ianuarie când pensiile românilor vor creşte cu 13,8 la sută. Fiecare dintre cei 4,8 milioane de români va beneficia de asta. Valoarea punctului de pensie mergând de la 1.785 cât este astăzi, la 2.032 de lei.

Este un efort important pe care România îl face, care e o formă de respect pentru fiecare român, este o formă de echitate pentru fiecare român. Aceasta va fi prima parte a procesului de aplicare a noii legi”, a susținut Simona Bucura-Oprescu.