De ce e bine să plantați porumb pe patul de castraveți și alte câteva sfaturi bune din partea grădinarilor!

O grădină cu legume este un vis pe care mulți dintre noi îl avem. Grădinarii cu experiență ne sugerează câteva idei care ne vor ajuta la dezvoltarea unei grădini de legume sănătoase și bogate. Aceștia au secrete care pot face diferența atunci când vine vorba despre recolta anuală.

Plantele trebuie cultivate cu grijă, la o anumită distanță unele față de altele, în special pentru a avea loc să curățați spațiul de buruieni. Plantele înghesuite vor dezvolta boli. Un alt aspect foarte important este modul în care asociem plantele. Există specii care nu trebuie plantate unele lângă altele pentru a nu-și fura substanțele nutritive sau pentru a nu împrăștia bolile.

Sfaturi utile de la grădinari
Spre exemplu, ardeiul se poate planta pe lângă ceapă, castraveți, dovleac, mazăre, morcovi, pătrunjel, roșii sau ustoroi. Acesta nu trebuie cultivat pe lângă conopidă sau varză.

Tomatele nu se plantează alături de mazăre, cartofi, rozmarin, castraveți, conopidă sau nuc. Pentru o bună recoltă, puteți planta busuioc în jurul roșiilor pentru un gust mai plăcut.

Ridichea roșie, salata, castraveții, varza și dovleceii au nevoie de o cantitate mai mare de apă față de celelalte legume, din cauza faptului că au rădăcini mici și frunze mari.

Înainte de a planta ridichile, curățați semințele în soluție concentrată de sare pentru a vă asigură că nu vor fi afectate de musculița neagră. Ridichiile pot fi plantate imediat cu s-a topit zăpada, fiind o plantă rezistentă la temperaturi joase. În plus, veți preveni apariția puricelui negru. Dacă ați ratat plantarea din primăvara timpurie, atunci așteptați până la începutul verii.

La momentul semănării usturoiului, este indicat să separați cățeii de usturoi înainte de cultivare pentru a evita pierderea germinației. Dacă tăiați vârfurile bulbilor atunci când cultivați ceapa pentru frunze, creșterea acestora va fi grăbită. Presărarea solului cu sare la săpăturile de primăvară îndepărtează musca cepei. Morcovul și ceapa se protejează de dăunători, așa că puteți planta un rând de ceapă, unul de morcovi și tot așa.