Elena Munteanu, respinsa la concursul pentru educator-puericultor din Targu Jiu

Elena Munteanu, o întoarcere cu obstacole

Elena Munteanu a petrecut 11 ani ├«n str─âin─âtate ╚Öi s-a ├«ntors ├«n Rom├ónia cu dorin╚Ťa de a profesa ├«n domeniul educa╚Ťiei.

Aceasta a aplicat pentru un job de educator la o cre╚Ö─â din T├órgu Jiu, dar a fost dezam─âgit─â c├ónd a aflat c─â nu ├«ndeplinea cerin╚Ťele pentru concurs.

Elena de╚Ťine studii superioare, ├«ns─â institu╚Ťia a solicitat un document care s─â ateste specializarea ei ca educator-puericultor ÔÇô o diplome ob╚Ťinut─â ├«n urma unui curs cu durata de ╚Öase s─âpt─âm├óni

Elena Munteanu a postat pe re╚Ťelele de socializare dezam─âgirea ei fa╚Ť─â de sistemul din Rom├ónia. Aceasta sus╚Ťine c─â a avut dou─â grade didactice ╚Öi experien╚Ť─â ├«n ├«nv─â╚Ť─âm├ónt, ├«ns─â dosarul ei a fost respins. Elena a descris ├«ntregul proces ca fiind unul umilitor, iar Rom├ónia a fost acuzat─â de corup╚Ťie.

Sistemul educa╚Ťional din Rom├ónia, dauneaz─â tinerilor profesioni╚Öti

Elena Munteanu a descoperit c─â sistemul educa╚Ťional din Rom├ónia nu ├«ncurajeaz─â talentul ╚Öi experien╚Ťa, ci mai degrab─â doar certific─ârile. De╚Öi are o experien╚Ť─â vast─â, calific─ârile ei nu au fost luate ├«n considerare pentru job-ul la care a aplicat.

Acest lucru se ├«nt├ómpl─â din cauza cerin╚Ťe ridicate de diploma de educator-puericultor. Acest document este ob╚Ťinut ├«n urma unui curs de ╚Öase s─âpt─âm├óni, iar acesta este singura condi╚Ťie pentru a se califica pentru job-ul de educator. Studiile ╚Öi experien╚Ťa nu sunt luate ├«n considerare de c─âtre sistemul educa╚Ťional din Rom├ónia.

Sistemul educa╚Ťional din Rom├ónia pune obstacole tinerilor profesioni╚Öti care se ├«ntorc ├«n ╚Ťar─â. Dac─â dorin╚Ťa lor este s─â profeseze ├«n domeniul educa╚Ťiei, atunci trebuie s─â treac─â prin acest curs scurt ╚Öi s─â ob╚Ťin─â o diplom─â de educator-puericultor.

Aceste obstacole nu fac dec├ót s─â descurajeze persoanele talentate s─â se ├«ntoarc─â ├«n ╚Ťar─â ╚Öi s─â profeseze ├«n domeniul lor.

Concluzii

Elena Munteanu este doar un exemplu al sistemului educa╚Ťional din Rom├ónia, care ├«i dezavantajeaz─â pe tinerii profesioni╚Öti. De╚Öi sistemul este conceput pentru a ├«mbun─ât─â╚Ťi calitatea educa╚Ťiei, acesta pune obstacole ├«n calea profesioni╚Ötilor talenta╚Ťi.

Ace╚Ötia sunt nevoi╚Ťi s─â ├«ndeplineasc─â condi╚Ťii rigide pentru a se califica pentru job-uri ├«n domeniul educa╚Ťiei. ├Än schimb, experien╚Ťa ╚Öi calific─ârile lor nu sunt luate ├«n considerare.

Este important ca sistemul educa╚Ťional din Rom├ónia s─â ├«ncurajeze talentul ╚Öi s─â ofere oportunit─â╚Ťi pentru profesioni╚Ötii talenta╚Ťi. Acest lucru ar putea atrage tinerii care au p─âr─âsit ╚Ťara ╚Öi ar putea ├«mbun─ât─â╚Ťi calitatea educa╚Ťiei ├«n Rom├ónia. Sper─âm ca politicienii ╚Öi liderii educa╚Ťionali s─â ac╚Ťioneze ├«n acest sens.

├Äntr-un final, este important s─â avem un sistem educa╚Ťional care s─â se bazeze pe talent ╚Öi experien╚Ť─â, nu doar pe certific─ârile ob╚Ťinute.