Mergi la aceste 7 icoane mari făcătoare de minuni din Ținutul Neamțului. MUȚII vorbesc în fața Icoanei de la Giurgeni

Mergi la aceste 7 icoane mari făcătoare de minuni din Ținutul Neamțului și ți se vor rezolva toate problemele și îndeplini dorințele! Au puteri nebănuite!
Marturii ale credintei in Dumnezeu si in sfintii Sai, icoanele au constituit, timp de aproape doua milenii, speranta tuturor celor care s-au rugat pentru rezolvarea sutelor de nevoi aparute in timpul trairii pamantesti.

Prin insasi natura lor, toate icoanele sunt binefacatoare si datatoare de ajutor crestinilor inchinatori. Unele icoane au dat insa, de-a lungul timpului, semne miraculoase ale puterii lor, vindecand boli care pareau de nevindecat, aducand ploi in vremuri de cumplita seceta sau curmand nenorociri ce amenintau sa nu se mai sfarseasca. La sfarsitul secolului al XIX-lea, episcopul si carturarul Melchisedec Stefanescu a intocmit o lista cuprinzand cele mai valoroase icoane facatoare de minuni aflate pe teritoriul tarii noastre. Dintre acestea, sapte se gaseau – si inca se mai gasesc – adapostite si cinstite in sfintele locasuri din judetul Neamt.

Manastirea Neamt este renumita nu numai prin frumusetea si incarcatura ei istorica, ci mai ales prin faptul ca adaposteste cea mai veche si mai de pret icoana din Romania. Este vorba de icoana Maicii Domnului cu trei maini – Tricheirousa, sau Lidianca, ultimul supranume fiindu-i dat dupa tara ei de origine. Istoria spune ca icoana, infatisand-o pe Nascatoarea de Dumnezeu tinandu-si Pruncul in brate, iar pe spate avandu-l pictat pe Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, a fost facuta in anul 665, in Lida, ca reproducere a unei alte icoane aparute in mod miraculos pe un stalp de lemn, in anul 35 dupa Hristos. Se mai spune ca, prin anii 700, Sfantul Ioan Damaschin, aflat in timpul vietii pamantesti, a cazut prada unei intrigi, iar califul Damascului, Ualid, i-a taiat mana dreapta.

„Atunci Sfantul, tiind mana sa taiata, a cazut inaintea acestei icoane a Maicii Domnului, cerand sa-l vindece, si Maica Domnului intr-adevar a vindecat mana Sfantului, care s-a alipit in chip minunat la locul ei”, spun cronicile vremii. In amintirea minunii, Ioan Damaschin a pus sa se aseze in josul icoanei o mana din argint, iar de atunci, aceasta a purtat denumirea de Maica Domnului cu trei maini. In anul 1401, icoana a fost daruita de catre imparatul bizantin Manuel Paleologu domnitorului moldav Alexandru cel Bun. Ea a fost asezata cu mare cinste in Biserica Mirauti, din Suceava, iar in anul 1415 a fost mutata si a ramas pana azi in Manastirea Neamtului.

Sfantul odor nu a scapat de incercari de-a lungul vremii. In timpul unei invazii pagane, un turc a intrat in manastire si a lovit icoana cu iataganul, vrand s-o despice in doua. Hrisoavele spun ca mana turcului a paralizat pe loc, iar taisul armei s-a facut bucatele. Marturie a veridicitatii acestei intamplari sta varful iataganului, care a ramas infipt, pana astazi, in lemnul icoanei. Secole la rand, Maica Domnului cu trei maini de la Neamt a infaptuit miracole care i-au uluit pe credinciosi. Sute de bolnavi fara scapare s-au vindecat ca prin minune, iar multi dintre monahii care s-au rugat fierbinte in fata ei au fost canonizati dupa moarte si au devenit sfinti. Ca dovada a puterii dumnezeiesti, mai trebuie mentionat si faptul ca icoana lacrimeaza de fiecare data in preajma unor mari tulburari sau nenorociri abatute asupra omenirii.

Divorturi rezolvate de Sfanta Ana de la Manastirea Bistrita

Manastirea Bistrita are o vechime de peste 600 de ani, inaltandu-se pe locul unei biserici de lemn ce fusese construita de Petru Musat in jurul anului 1380. Ctitor al sfantului locas este considerat a fi domnitorul Alexandru cel Bun, care, de altfel, a si fost inmormantat aici, alaturi de sotia sa. In anul 1401, domnitorul a primit in dar de la imparatul bizantin Manuel Paleologu doua icoane de mare pret, considerate a fi facatoare de minuni. Una din ele este cea a Maicii Domnului cu trei maini, pomenita anterior. Cealalta, infatisand-o pe Sfanta Ana cu Maica Domnului in brate, a fost asezata la Manastirea Bistrita, unde a si ramas nestramutata pana astazi. Icoana Sfintei Ana de la Bistrita s-a facut renumita prin darul ei de a rezolva in mod miraculos pana si cele mai grele probleme pe care credinciosii le-au avut in familie. Marturiile consemnate de-a lungul anilor vorbesc despre copii vindecati de boli grele, precum si de sute de persoane aflate in pragul unor divorturi iremediabile, care s-au rugat plangand Sfintei si ale caror familii s-au refacut si si-au continuat mai apoi existenta, intr-o armonie fara seaman. Unul din cazurile mai recente este cel al Elenei Baciu, din localitatea ieseana Tomesti. „Eram in situatia de a ma desparti, fiindca sotul ma batea in fiecare zi si vindea lucrurile din casa pentru bautura. Am venit la sfanta icoana si m-am rugat plangand, cu inima grea, fiindca aveam trei copii si nu as fi vrut totusi sa creasca fara tata. Am stat la manastire o zi si, cand am plecat, am ramas fara grai vazandu-l la poarta pe sotul meu. Nu stiu de unde aflase unde eram, caci eu nu-i spusesem, dar alergase intr-un suflet sa ma gaseasca, facand autostopul la nu stiu cate masini si carute. A inceput sa planga, mi-a spus ca ceva s-a rascolit in sufletul lui si m-a rugat sa-l iert pentru toate relele pe care le facuse. A trecut aproape un an de atunci, iar sotul meu nu mai pune strop de bautura in gura. Si-a gasit de lucru, ne iubeste pe mine si pe copii ca pe ochii din cap si parca nici mie nu-mi vine sa cred ce viata fericita ducem acum impreuna”, a povestit femeia.
Icoana Sfintei Marii de la Trifesti tarpeste hotia


Biserica din Trifesti, cu hramul in binecuvantata zi a Inaltarii Sfintei Cruci, a fost zidita in urma cu aproape 300 de ani de boierii locului. La inceputul secolului trecut, un cioban din zona, aflat cu oile pe malul Moldovei, a vazut plutind pe rau o icoana si a scos-o din apa, agatand-o cu un carlig din fier. Istoria spune ca lemnul icoanei a sangerat in locul in care fusese strapunsa de carlig. Speriat, ciobanul s-a rugat de iertare in fata icoanei si a dus-o initial acasa. Noaptea, el a visat-o pe Maica Domnului, care i-a spus sa duca icoana gasita la biserica din Trifesti, fiindca acolo e locul ei. De-a lungul timpului, s-au facut nu mai putin de opt incercari de a muta respectiva icoana in alte manastiri sau biserici mai importante din tara. De fiecare data insa, aceasta s-a intors in mod miraculos, peste noapte, in biserica din Trifesti. Aceasta icoana a Maicii Domnului are in primul rand darul de a aduce ploaia in vremuri de seceta. Apoi, ea si-a demonstrat puterea dovedindu-i pe hotii nedescoperiti. Sunt consemnate zeci de cazuri in care hotii s-au predat de bunavoie politiei dupa ce persoanele pe care le pradasera s-au rugat in fata icoanei din Trifesti. In fiecare an, pe 14 septembrie, in ziua de hram a bisericii, locuitorii din zona obisnuiesc sa mearga in pelerinaj la icoana facatoare de minuni. Traditia cere insa ca pelerinajul sa se faca neaparat pe jos, indiferent cat de mare ar fi distanta dintre locurile de domiciliu ale credinciosilor si biserica din Trifesti.

Mutii vorbesc in fata Icoanei de la Giurgeni


In anul 1724, la cativa kilometri de targul Romanului, boierul Giurgiu a intemeiat o asezare care avea sa-i poarte numele si a inaltat, in acelasi timp, o manastire de maici. Manastirea de la Giurgeni a fost desfiintata de comunisti in 1959, fiind reinfiintata si redata inchinaciunii imediat dupa revolutia din decembrie ’89, insa ca manastire de calugari. Sfantul locas adaposteste o icoana de o valoare inestimabila, atat prin infatisarea ei neobisnuita, cat si prin miracolele pe care le-a infaptuit si le infaptuieste. Aceasta, pictata si daruita manastirii in ziua de 6 august 1831, o infatiseaza pe Maica Domnului avand trei ochi si doua guri. Se spune ca cel de-al treilea ochi si cea de a doua gura au aparut peste noapte, prin voie dumnezeiasca, pe icoana deja pictata. Icoana s-a dovedit a fi facatoare de minuni inca de la inceput si nenumarate sunt povestirile ramase din strabuni care adeveresc infaptuirea de miracole dumnezeiesti asupra celor care s-au rugat cu credinta in fata ei. Maica Domnului cu trei ochi si doua guri, de la Giurgeni, vindeca in primul rand bolile trupesti, multe din ele considerate a fi fara leac. Parintele staret a fost martor al minunii divine, chiar din anul venirii sale la manastire, in 1995. „Era un copil de vreo 6 ani, din Vaslui, mut din nastere. L-au adus parintii la manastire si, la un moment dat, dupa sfanta slujba de maslu pe care am oficiat-o, copilul a rostit limpede primele cuvinte din viata lui, cerandu-i mamei sale sa-l ia in brate si sa-l ridice pana la icoana, ca s-o poata saruta. Zeci de credinciosi prezenti atunci in manastire au ramas inmarmuriti, dupa cum am ramas si eu”, a povestit parintele Antonie.

Sfanta Fecioara vindeca tuberculosii de la Bisericani

Pe la mijlocul veacului al XV-lea, un calugar pe nume Iosif, care dusese ani lungi de pustnicie in sfintele locuri de la Ierusalim, s-a intors pe meleagurile natale din Tinutul Neamtului si a ridicat un schit in dealul Bisericanilor. Dupa o navala a turcilor, in 1449, schitul a fost ars pana in temelii, iar Iosif si-a adunat cei noua calugari discipoli si a vrut sa plece la Muntele Athos, cunoscut drept „Gradina a Maicii Domnului”. Legenda spune ca, la prima raspantie, cei zece monahi au fost opriti de Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, care a coborat plina de lumina din crengile unui stejar si care le-a spus: „Ramaneti pe loc, caci si aici este Gradina Mea”. Calugarii au gasit apoi, in scorbura stejarului, o icoana a Maicii Domnului. Pe acel loc au inaltat o bisericuta din lemn, iar dupa cativa ani, prin ajutorul voievodului Stefan cel Mare si al urmasului sau Stefanita Voda, a fost zidita manastirea de la Bisericani, care dainuieste si astazi. Icoana Maicii Domnului, gasita in scorbura, s-a facut renumita prin puterea ei de a alunga duhurile necurate abatute asupra oamenilor. Icoana Maicii Domnului de la Bisericani are si darul de a curma suferintele celor care sufera de boli ale plamanilor. Localnicii si calugarii spun ca aerul din jurul manastirii este binecuvantat, avand o tarie si o putere miraculoase. Aici a fost construit si functioneaza unul din cele mai renumite sanatorii TBC din tara.

Maica Domnului de la Horaita, izbavitoarea de seceta

Manastirea Horaita este atestata documentar din luna iulie a anului 1428, printr-un hrisov emis de cancelaria domnitorului Alexandru cel Bun. Patru sute de ani mai tarziu, in 1824, sfantul locas a fost inzestrat cu o icoana a Maicii Domnului, pictata si mai apoi imbracata in argint de cativa artisti pelerini veniti din Ardeal. La doi ani dupa aceea, in timpul unei perioade de seceta, calugarii manastirii s-au trezit dimineata si au gasit icoana in poarta bisericii, avand pe ea stropi de apa. Prima minune, dintr-un lant de alte sute de minuni ulterioare, s-a savarsit, conform celor consemnate in cronicile vremii, in aceeasi zi. Calugarii au ingenuncheat si s-au rugat la icoana, iar seara, norii s-au adunat si au izvorat ploaie binefacatoare peste pamanturile uscate de arsita. De-a lungul vremii, icoana Maicii Domnului de la Horaita a fost dusa in procesiuni prin zonele afectate de lipsa apei si, in aproape 90 la suta din cazuri, a infaptuit minunea aducerii imediate si miraculoase a ploii. Din aceasta cauza, ea a fost denumita „izbavitoarea de seceta”, fiind considerata, ca valoare religioasa, a doua icoana aducatoare de ploaie din tara, dupa cea de la Trifesti.

La Manastirea Almas, s-au vindecat 16 bolnavi de cancer

In anul 1659, la poalele Muntilor Stanisoarei au poposit sotii Vasile si Maria Almas, ciobani fugiti din Tara Hategului din cauza unor conducatori maghiari care doreau sa-i converteasca fortat de la credinta ortodoxa la calvinism. Cei doi soti si-au intemeiat o gospodarie pe plaiurile nemtene, apoi au ridicat un paraclis din lemn, care, de-a lungul anilor, a fost transformat in manastire. Ctitorul oficial, consemnat in cronicile anului 1821, logofatul Bals, a dorit sa pastreze ca denumire a sfantului locas numele sotilor initial intemeietori. Manastirea Almas adaposteste o icoana a Sfintei Ana cu Prunca, realizata de autori ramasi anonimi in anul ctitoririi. Icoana si-a dovedit puterea dumnezeiasca chiar in acelasi an, cand manastirea a fost pradata de revolutionarii greci ai Eteriei, nemultumiti de faptul ca slujbele religioase tinute in sfantul locas nu se oficiau, potrivit obiceiului vremii, in limba greaca. Istoria spune ca eteristii s-au straduit fara succes, timp de doua zile la rand, sa clinteasca din loc icoana Sfintei Ana cu Prunca, pe care doreau sa o distruga. Icoana Facatoare de Minuni de la Manastirea Almas a ramas pe locul ei destinat de Dumnezeu si a infaptuit, de-a lungul a aproape 200 de ani, vindecari miraculoase ale bolilor trupesti incurabile. Cronicile manastirii consemneaza nu mai putin de 16 cazuri in care credinciosii bolnavi de cancer s-au vindecat, dupa ce s-au rugat la sfanta icoana. Calugarii mai spun ca unii dintre bolnavii vindecati recent traiesc si in ziua de azi, stand drept marturie vie si incontestabila a minunilor infaptuite asupra lor.
(Ciprian Predescu)

Mii de pelerini s-au inchinat la Icoana Facatoare de Minuni de la Manastirea Hadambu
Inalt Preasfintitul Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, impreuna cu un numeros sobor de preoti, a savarsit ieri slujba de sfintire a Manastirii Hadambu din judetul Iasi. Peste 5.000 de pelerini veniti din toata tara au fost prezenti la slujba. Manastirea a fost construita la jumatatea secolului al XVII-lea. In 2003 a fost lovita de un puternic incendiu si inauntru totul a ars, cu exceptia Icoanei Maicii Domnului, Facatoare de Minuni. Icoana era deja cunoscuta pentru puterile sale binefacatoare, iar parintele staret Nicodim Gheorghita spune ca, in ziua de Boboteaza din 1992, Icoana a lacrimat pentru prima oara. De fiecare data cand se intampla minunea, pelerinii veneau cu miile. Este vorba de oameni care s-au tamaduit de boli grele sau au scapat de blesteme dupa ce s-au inchinat la icoana. Dupa slujba de sfintire, pelerinii au fost invitati la o masa mare la care sateni si calugari au pregatit mii de sarmale, vin, placinte poale-n brau si alte bucate.
Catalin Coca