Motivul Pentru Care Un Vasluian A Cerut Ajutorul De Înmormântare, Deși Este În Viață. Cazul Lui A Ajuns Până La Curtea De Conturi

Să vezi și să nu crezi! Pare ireal, dar e pe bune. Un bărbat din Băcești, județul Vaslui, a ajuns vedetă la el în comunitate după ce a mers la primărie și i-a spus edilului marea lui dorință. A simțit că mai are ceva vreme până când dă colțul, așa că s-a gândit că de ce să nu profite de ajutorul de înmormântare. Chiar dacă n-a murit. Ce motiv a invocat cetățeanul care-și dorea banii deși încă este în viață? Situația hilară a făcut înconjurul țării!

Un bărbat din Vaslui a stat o vreme și s-a gândit cum să facă rost de bani, așa că i-a venit o idee. Bizară tare, ce-i drept. Foarte hotărât și pornit pe ce voia să facă, a mers grăbit la primăria din localitate și a cerut ajutorul de înmormântare, chiar dacă el este încă în viață. Inițial, edilul a crezut că este vorba de o glumă, ca ulterior să-și dea seama că greșește. Ei bine, vasluianul nu-i spusese niciun banc, ci venise croit să-și ceară drepturile.

După ce primarul l-a întrebat de ce are această doleanță, bărbatul ar fi spus că „La ce-mi trebuie bani pe lumea cealaltă?! Eu îi vreau acum cât trãiesc. Și dacã e un drept al meu, de ce sã nu beneficez în timpul vieții?”. 

Primarul localității a sunat la Curtea de Conturi

Pentru că tot a insistat, edilul a sunat la Curtea de Conturi să întrebe dacă este posibil acest lucru. Sigur că, individul nu a primit răspunsul mult așteptat, căci ajutorul de înmormântare se dă tocmai pentru a înmormânta pe cineva.

De obicei, banii vin de la Casa de Pensii pentru familiile persoanelor decedate, în cazul în care au fost asigurați de-a lungul vieții sau au avut o pensie. Acest ajutor este de 6.785 de lei.

În cazul persoanelor decedate care nu au fost asigurate, care nu au avut parte de un loc de muncă de-a lungul vieții, deci nu au plătit dările la stat, ori dacă au avut ajutor social, Primăria le acordă un astfel de ajutor, condiția fiind să nu primească nimic de la Casa de Pensii.

Există și varianta ca soția/ soțul/ copiii persoanei decedate să fie asigurat/ asigurați, așa că vor primi jumătate din 6.785 de lei, drept ajutor. În Băcești, prin regulament, se dă suma de 1.000 – 1.500 de lei drept ajutor de înmormântare, pentru aceste persoane, scrie Vremea Nouă.