Nelipsite de pe mesele de sărbători, așa numitele răcituri sau piftia de porc. Rețeta tradițională românească ca la mama acasă.

Ingrediente:

  • 1 kg de picioare de porc
  • 1 cap de porc (opțional)
  • 2 morcovi
  • 2 cepe
  • 2 căței de usturoi
  • 2 foi de dafin
  • 10 boabe de piper
  • Sare
  • Pătrunjel
  • Oțet

Mod de preparare:

  1. Spală bine picioarele și capul de porc. Pune-le într-o oală mare, adaugă apa cât să le acopere și lasă-le la fiert.
  2. După ce a început să fiarbă, spumează bine. Adaugă morcovii, ceapa, usturoiul, foile de dafin, boabele de piper și sare după gust.
  3. Lasă totul la fiert la foc mic pentru câteva ore, până când carnea se desprinde de pe oase.
  4. Când carnea este gata, scoate-o din oală și las-o să se răcească. Strecoară zeama în care a fiert carnea și păstrează-o.
  5. Taie carnea în bucăți mici și așează-o în forme de piftie. Adaugă peste carne zeama în care a fiert.
  6. Lasă formele la frigider peste noapte sau până când zeama se transformă în gelatină.
  7. Înainte de servire, adaugă pătrunjel tocat și stropi cu puțin oțet.

Poftă bună!