Orașul din România care a renăscut cu ajutorul fondurilor europene. Sute de locuri de muncă au fost create, iar tinerii nu mai părăsesc localitatea…

Un exemplu elocvent al dezvoltării susținute de fonduri europene în România este orașul Vicovu de Sus din județul Suceava. Cândva, țara era cunoscută sub numele de „pantofarul Europei”, însă acele vremuri au fost înlocuite de o realitate în care investițiile în tehnologie modernă, susținute de fonduri europene, transformă orașul într-un loc atractiv pentru tineri.

Cu peste 50 de firme producătoare și sute de locuri de muncă disponibile, Vicovu de Sus devine un magnet pentru tinerii dornici să rămână în localitate. Investițiile europene au dus la modernizarea tehnologiilor folosite în fabrici, iar educația locală se adaptează cerințelor pieței de muncă, pregătind elevii pentru cariere în acest sector.

Situat la numai 20 de kilometri de mănăstirea Putna, Vicovu de Sus a văzut o creștere semnificativă a populației, ajungând la 17.000 de locuitori, cu 30% mai mult față de acum 10 ani. Un aspect deosebit este structura demografică a orașului, unde un locuitor din trei are între 19 și 30 de ani, reflectând optimismul tinerilor care aleg să rămână în localitate și să contribuie la dezvoltarea ei.

Industria de încălțăminte este motorul economic al orașului, asigurând peste 800 de locuri de muncă. Zilnic, fabricile din Vicovu de Sus produc peste 1.500 de perechi de pantofi și chiar poșete, adaptându-se cererii pieței și menținându-și competitivitatea prin inovație și diversificare. Acest progres economic nu a fost posibil doar prin intermediul fondurilor europene, ci și prin inițiativa și perseverența antreprenorilor locali, cum ar fi George Ciubotaru, care a transformat o mică afacere familială într-un succes comercial.

În paralel, autoritățile locale și instituțiile de învățământ au înțeles importanța formării unei noi generații de specialiști în industria de încălțăminte. Liceul Tehnologic „Ion Nistor” a investit în modernizarea atelierelor și a achiziționat echipamente de ultimă generație, oferind elevilor posibilitatea de a învăța și a se pregăti pentru cariere în acest domeniu.m

Prin intermediul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), liceul a obținut 1,3 milioane de euro pentru achiziționarea de utilaje moderne, contribuind astfel la formarea unei forțe de muncă calificate și adaptate cerințelor pieței. În plus, elevii din zonă beneficiază acum de opțiuni educaționale specializate în industria pielăriei și în designul vestimentar, pregătindu-se pentru oportunitățile dintr-o industrie în continuă evoluție.

Astfel, orașul Vicovu de Sus devine un exemplu concret al modului în care investițiile europene și eforturile locale pot transforma comunitățile, creând oportunități de dezvoltare și susținând un mediu economic și social prosper.