Propunere Legislativă Pentru Pauze De Masă Mai Lungi Și Cantine În Companii

Deputatul PSD Andrei Sava a initiat o modificare a Codului muncii, care ar oferi angajatilor dreptul la o pauza de masa de 60 de minute, dupa 4 sau 6 ore de munca. De asemenea, companiile cu peste 100 de angajati ar fi obligate sa puna la dispozitie cantine sau spatii special amenajate pentru servirea mesei.

Propunerea legislativa prevede ca, in cazul in care durata zilnica a timpului de munca depaseste 6 ore, salariatii au dreptul la o pauza de masa de cel putin 60 de minute, dupa minim 4 ore de munca si maxim 6 ore. De asemenea, aceasta prevedere ar include si alte pauze de recreere, ale caror durata si frecventa ar fi stabilite prin contractul colectiv de munca sau prin regulamentul intern.

In cadrul celeilalte initiatve legislative propuse de Andrei Sava, se stipuleaza ca orice companie cu peste 100 de angajati, inclusiv companiile de productie si cele care presupun lucrul in medii solvente si toxice, ar fi obligate sa puna la dispozitia angajatilor cantine, sali de mese sau chicinete pentru servirea mesei, in timpul pauzei de masa, in conditii de igiena si sanatate.

Aceste spatii special amenajate ar trebui sa fie dotate corespunzator cu utilitati pentru depozitarea alimentelor si incalzirea acestora. De asemenea, angajatorul ar fi responsabil de calitatea si siguranta alimentelor comercializate in incinta cantinelor, precum si de repararea sau inlocuirea echipamentelor de depozitare si de incalzire a mancarii in cazul defectarii acestora.

In expunerea de motive, Andrei Sava mentioneaza ca, in actualul Cod al muncii, durata pauzei de masa este lasata la latitudinea angajatorului, motiv pentru care se impune o reglementare mai detaliata. El subliniaza faptul ca toti angajatii trebuie protejati impotriva abuzurilor angajatorilor, precum un program de lucru fara pauze suficiente, care ar impiedica refacerea organismului.

Deputatul sustine ca, dupa 6 ore de munca, randamentul angajatilor scade si aportul alimentar devine vital pentru revigorarea organismului. In plus, el mentioneaza ca majoritatea marilor companii au un program de lucru care acopera cea mai mare parte a zilei, iar acest interval se suprapune cu perioada in care organismul are nevoie de un aport alimentar considerabil.

Mulți angajați sar în mod frecvent peste pauza de masă în lipsa unui loc adecvat în care să-și poată depozita și pregăti pentru servire mâncarea sau de unde să-și achiziționeze o masă caldă. Acest lucru poate duce la boli de nutriție și afectează sănătatea pe termen lung a angajaților.

Astfel, Andrei Sava considera ca protejarea angajatului nu presupune doar evitarea pericolelor iminente, ci si investitii care sa asigure sanatatea angajatului prin oferirea de spatii pentru servirea mesei si alte tipuri de spatii.

Cele doua proiecte de modificare a Codului muncii vor intra in dezbaterea Senatului, urmand sa fie decizionale in Camera Deputatilor. Aceasta initiativa legislativa aduce in prim-plan necesitatea acordarii de drepturi suplimentare angajatilor pentru a le asigura un mediu de lucru sanatos si echitabil.