UPDATE: Israelul îşi masează duminică trupele pentru o ofensivă terestră în nordul bombardat al Fâşiei Gaza, hotărât să anihileze Hamas în cea de-a noua zi a războiului declanşat de un atac al mişcării islamiste palestiniene, cel mai sângeros comis vreodată pe teritoriul său, transmite France Presse.
”Suntem desfăşuraţi de-a lungul Fâşiei Gaza cu forţele noastre terestre, pregătindu-ne pentru următoarea etapă a operaţiunii”, a declarat duminică un purtător de cuvânt al armatei, Jonathan Cornicus. Armata a precizat că aşteaptă o ”decizie politică”.
Un milion de locuitori ai acestui teritoriu palestinian, care are o populaţie de 2,4 milioane de locuitori, au fost strămutaţi de la începutul conflictului şi după atacurile israeliene, a anunţat duminică ONU.
Israelul îi îndeamnă în mod constant pe locuitorii din Gaza care trăiesc în nordul teritoriului să fugă cât mai repede spre sud, acuzând Hamas, care se opune acestei evacuări, că îi împiedică pe civili să plece.
Israelul afirmă că vizează oraşul Gaza, în nord, pentru a distruge centrul de operaţiuni al mişcării islamiste palestiniene, clasificată drept organizaţie teroristă de către Statele Unite şi Uniunea Europeană. Duminică, armata a anunţat că a ucis un al treilea lider militar al Hamas, pe care îl consideră responsabil pentru atacul din 7 octombrie.
Dar loviturile continuă şi în sudul ţării, unde zeci de mii de persoane sunt strămutate şi lipsite de orice mijloace, potrivit locuitorilor. La Rafah, în zorii zilei, casa unui medic „a fost vizată, întreaga familie a fost distrusă”, a declarat un vecin, Khamis Abu Hilal.
Peste 1.300 de persoane au fost ucise în Israel în timpul atacului lansat de comandourile Hamas, majoritatea civili, inclusiv copii, iar 126 de persoane au fost răpite de Hamas, potrivit ultimelor cifre furnizate duminică de armată, care a anunţat că a găsit cadavre de ostatici în timpul unor incursiuni în teritoriu. Hamas a anunţat că 22 de ostatici au fost ucişi de atacuri israeliene.
Riposta israeliană a ucis peste 2.300 de persoane, dintre care peste 700 de copii, în Fâşia Gaza, un teritoriu sărac controlat de organizaţia islamistă din 2007, şi a rănit peste 9.042 de persoane, potrivit autorităţilor locale.
În timp ce numărul morţilor din Gaza creşte, cadavrele sunt depozitate în camioane de îngheţată
UPDATE: Oficiali din domeniul sănătăţii din Fâşia Gaza, condusă de Hamas, au recurs la depozitarea cadavrelor palestinienilor ucişi de loviturile aeriene israeliene în camioane frigorifice pentru îngheţată, deoarece mutarea lor în spitale este prea riscantă, iar cimitirele nu au spaţiu suficient, relatează Reuters.
Israelul a declanşat cel mai violent bombardament asupra Fâşiei Gaza ca ripostă după ce gruparea militantă palestiniană Hamas a comis cel mai sângeros atac asupra Israelului din ultimele decenii.
„Morga spitalului poate primi doar 10 cadavre, aşa că am adus congelatoare de îngheţată de la fabricile de îngheţată pentru a depozita numărul mare de martiri”, a declarat doctorul Yasser Ali de la spitalul Shuhada Al-Aqsa din Deir Al-Balah.
Camioanele frigorifice, pe ale căror laturi încă mai apar imagini publicitare cu copii zâmbitori care se bucură de conuri de îngheţată, sunt folosite în mod normal pentru a face livrări către supermarketuri. Acum, ele sunt morgi improvizate pentru victimele războiului devastator dintre Hamas şi armata israeliană.
Autorităţile din Gaza au comunicat că loviturile aeriene israeliene au ucis peste 2.300 de persoane, dintre care un sfert copii, iar aproape 10.000 au fost rănite până în prezent. Spitalele duc lipsă de provizii şi se luptă pentru a face faţă numărului tot mai mare de răniţi.
Fâşia Gaza este în criză şi, dacă războiul continuă în acest fel, nu vom putea îngropa morţii. Cimitirele sunt deja pline şi avem nevoie de altele noi pentru a îngropa morţii, a declarat Yasser Ali.
Şi în oraşul Gaza, autorităţile pregăteau gropi comune, a declarat şeful Biroului de presă al guvernului, Salama Marouf.
Israelul a jurat să anihileze Hamas după ce luptătorii săi s-au infiltrat în oraşe israeliene la 7 octombrie, împuşcând bărbaţi, femei şi copii şi luând ostatici.
UPDATE Război în Israel: Forţele armate israeliene au lichidat încă un lider al mişcării islamiste palestiniene Hamas, care a comis în 7 octombrie un atac terorist de amploare împotriva Israelului, transmite DPA.
Billal Al Kedra, comandantul unităţilor Hamas din Khan Younis, localitate din sudul Fâşiei Gaza, a fost ucis în loviturile aeriene israeliene efectuate sâmbătă seară, indică Forţele de Apărare Israeliene (IDF, denumirea oficială a armatei israeliene) într-un comunicat.
De asemenea, au fost ucişi şi alţi terorişti din grupările Hamas şi Jihadul Islamic.
IDF au anunţat sâmbătă că au ucis doi lideri ai Hamas – pe coordonatorul operaţiunilor aeriene, Merad Abu Merad, şi pe Ali-al Qadi. Acesta din urmă a fost eliberat de autorităţile israeliene în cadrul schimbului de deţinuţi ce a avut loc după eliberarea soldatului israelian Gilad Shalit, ce fusese răpit în 25 iunie 2006 de Hamas şi pus în libertate pe 18 octombrie 2011, după cinci ani şi jumătate de captivitate în Fâşia Gaza.
Război în Israel: Armata israeliană se pregăteşte să invadeze Fâşia Gaza în următoarele zile, zeci de mii de soldaţi având ordin să captureze oraşul Gaza şi să elimine actuala conducere a enclavei, potrivit a trei ofiţeri militari israelieni de rang înalt care au prezentat detalii neclasificate despre acest plan, scrie The New York Times (NYT).
Invazia a fost planificată iniţial pentru weekend, dar a fost amânată cu câteva zile, cel puţin în parte din cauza condiţiilor înnorate, care ar fi îngreunat sarcina piloţilor israelieni şi a operatorilor de drone de a oferi acoperire aeriană forţelor terestre, au declarat ofiţerii cu care a stat de vorbă NYT.
În plus faţă de infanterie, forţa de atac israeliană va include tancuri, genişti şi comandouri, au adăugat ofiţerii. Trupele terestre vor fi acoperite de avioane de război, elicoptere de luptă, drone aeriene şi artilerie care va fi folosită de pe uscat şi de pe mare.
Armata israeliană a anunţat că obiectivul său final este de a elimina ierarhia politică şi militară de la vârful Hamas, gruparea palestiniană care controlează Fâşia Gaza şi care a condus atacurile teroriste de săptămâna trecută din Israel, soldate cu 1.300 de morţi.
Acest asalt israelian ar urma să fie cea mai amplă operaţiune terestră a Israelului de la invadarea Libanului în 2006.
Operaţiunea riscă să blocheze Israelul în luni de lupte urbane sângeroase, atât la suprafaţă, cât şi în labirintul de tuneluri de sub oraşul Gaza.
Este o ofensivă tensionată pe care Israelul a evitat-o mult timp, deoarece implică lupte într-o fâşie de pământ îngustă şi înghesuită, populată de peste 2 milioane de oameni.
Oficialii israelieni au avertizat că Hamas ar putea ucide ostatici israelieni, ar putea folosi civili pe post de scuturi umane şi au împânzit teritoriul cu bombe-capcană.
Rămâne incert ce va face Israelul cu oraşul Gaza, bastionul Hamas şi cel mai mare centru urban al enclavei, dacă îl va captura, sau ce anume vor să spună oficialii israelieni atunci când vorbesc despre distrugerea conducerii Hamas, scrie New York Times.
Hamas, considerat grup terorist de către Statele Unite şi Uniunea Europeană, este o mişcare socială de amploare, precum şi o miliţie care este adânc înrădăcinată în societatea din Gaza.
De asemenea, nu este clar dacă Hezbollah, miliţia libaneză mai mare susţinută de Iran, care este aliată cu Hamas şi care deţine o gamă vastă de rachete de precizie ghidate şi forţe terestre, va răspunde la o invadare a Fâşiei Gaza prin deschiderea unui al doilea front cu Israelul de-a lungul graniţei libaneze.
Într-un comunicat, armata israeliană a precizat că forţele sale au fost desfăşurate în întreaga ţară, sporind pregătirea operaţională pentru următoarele etape ale războiului, „cu accent pe operaţiuni terestre semnificative”.
Armata precizează că se pregăteşte să „extindă ofensiva” prin punerea în aplicare a unei „game largi de planuri operaţionale ofensive” care, potrivit acesteia, includ un „atac comun şi coordonat din aer, de pe mare şi de pe uscat”.
Armata a afirmat că efectuează deja lovituri aeriene „pe scară largă” împotriva multor situri Hamas din Fâşia Gaza şi va oferi în curând mai multe detalii despre aceste lovituri.
De asemenea, armata spune că finalizează recrutarea a sute de mii de rezervişti, în timp ce direcţia de logistică lucrează pentru a furniza trupelor tot echipamentul de care vor avea nevoie pentru ofensiva terestră.
„Batalioanele şi soldaţii sunt dislocaţi în toată ţara şi sunt pregătiţi să crească gradul de pregătire pentru următoarele etape ale războiului, cu accent pe o operaţiune terestră semnificativă”, au precizat forţele israeliene.
„Vom ataca pe scară foarte largă în oraşul Gaza în viitorul apropiat”, a anunţat ulterior şi un purtător de cuvânt al armatei israeliene.
ISRAEL AIRFORCE IS USING USA’S Bunkers busters Bombs ON GAZA pic.twitter.com/AEgTy9zfKl
— Hend F Q (@LadyVelvet_HFQ) October 14, 2023
Se aşteaptă ca armata să lanseze o invazie terestră în Fâşia Gaza, dar amploarea acesteia şi momentul în care va fi efectuată pot fi afectate de considerente operaţionale, inclusiv de evacuarea civililor palestinieni din nordul Fâşiei Gaza şi de tensiunile tot mai mari de la graniţa de nord a Israelului.
Război în Israel: Statele Unite vor trimite al doilea portavion în estul Mării Mediterane „pentru a descuraja acţiunile ostile împotriva Israelului sau orice efort de extindere a acestui război în urma atacului Hamas”, a declarat sâmbătă secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, citat de AFP.
USS Eisenhower şi navele sale de escortă se vor alătura primului portavion desfăşurat în regiune în urma atacului sângeros al Hamas împotriva Israelului din 7 octombrie, semnalând „angajamentul neclintit al Washingtonului faţă de securitatea Israelului şi hotărârea noastră de a descuraja orice actor statal sau non-statal care încearcă să escaladeze acest război”, a adăugat Lloyd Austin într-un comunicat.
Citește și: Şeful forţelor aeriene ale Hamas a fost ucis într-un raid aerian efectuat în Fâşia Gaza în cursul nopţii, potrivit armatei israeliene
În urma atacului lansat de mişcarea palestiniană Hamas asupra Israelului, secretarul american al Apărării a marţi anunţat că SUA vor muta mai aproape de Israel un grup naval, ce include portavionul USS Gerald R. Ford.
Război în Israel: Aproximativ 35.000 de persoane au căutat refugiu intrat în incinta principalului spital din oraşul Gaza
Aproximativ 35.000 de persoane s-au înghesuit în incinta principalului spital din oraşul Gaza, căutând refugiu înainte de aşteptata ofensivă terestră israeliană, spun oficialii medicali.
Mohammad Abu Selim, directorul general al spitalului Shifa – cel mai mare din Fâşia Gaza – a confirmat că o mulţime uriaşă s-a înghesuit în clădire şi în curtea exterioară, relatează Associated Press.
Oamenii cred că acesta este singurul spaţiu sigur după ce casele lor au fost distruse şi au fost nevoiţi să fugă., a spus un oficial al Ministerului Sănătăţii, Dr. Medhat Abbas.
SUA ar putea trimite puşcaşi marini spre Israel. Secretarul general al ONU face apel la Israel să ”evite o catastrofă umanitară”
Armata israeliană a ordonat evacuarea a aproximativ jumătate din populaţia de peste 2 milioane de locuitori din Gaza, inclusiv a întregului oraş Gaza, în timp ce se pregăteşte să trimită forţe terestre.
Israel, atacat cu rachete şi din Siria
Artileria israeliană a lovit Siria sâmbătă seara după ce au sunat alerte aeriene în partea Înălţimilor Golan anexate de Israel în urma războiului din 1967, a anunţat armata israeliană, scrie AFP.
„După un raport iniţial legat de sirenele care s-au auzit în comunităţile Avnei Eitan şi Alma, artileria (israeliană) loveşte în prezent sursa tirurilor în Siria”, a declarat armata într-un comunicat.
„Două rachete au fost trase din Siria spre teritoriul israelian şi au căzut în câmp deschis”, a făcut cunoscut armata într-un alt comunicat.
Armata a mai spus că examinează posibilitatea unei infiltrări aeriene dinspre Liban.
Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, facţiunile palestiniene lucrând cu Hezbollah-ul susţinut de Iran au tras sâmbătă „o rachetă în direcţia Platoului Golan ocupat dinspre (…) câmpia de vest Daraa”, în sudul Siriei.
Israelul se află în alertă maximă la graniţele sale de nord din 7 octombrie, când comandouri palestiniene au atacat sudul ţării pe mai multe fronturi dinspre Fâşia Gaza, omorând peste 1.300 de persoane, majoritatea civili, şi luând ostatici cel puţin 120 de israelieni şi străini, ţinuţi de atunci în captivitate în Gaza.
Sâmbătă seara, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene Daniel Hagari a avertizat că armata „dispune de forţe foarte importante în nord”. „Oricine trece gardul pentru a se infiltra în Israel va muri”, a avertizat el într-un discurs televizat.