Rețeta celebra pentru cozonac a lui chef Sorin Bontea, ușor de pregătit și extrem de gustoși.
INGREDIENTE PENTRU 2 COZONACI
-1 kg faina
-350 g zahar
-8 galbenusuri
-coaja rasa de la o lamaie
-coaja rasa de la o portocala
-50 ml de ulei
-1/2 lingurita de sare
-14 g de drojdie uscata
-o esenta de vanilie
-un pachet de unt
-1 litru de lapte
-150 g de zahar
-8 albusuri
-80 g cacao
-250 g nuca pisata
-25 ml esenta de rom
MOD DE PREPARARE
Într-un bol mare, dizolvă drojdia în laptele călduț și adaugă o lingură de zahăr.
Lasă să crească pentru 10 minute.
În alt vas, amestecă făina cu sarea, zahărul și coaja de lămâie.
Adaugă ouăle și untul topit în amestecul de drojdie crescută, apoi combinați cu amestecul de făină. Framântă bine până obții un aluat omogen.
Lasă aluatul să crească acoperit, într-un loc cald, timp de aproximativ 1-2 ore sau până când își dublează volumul.
Într-un bol, amestecă nucile măcinate, zahărul și cacaoa pentru umplutură.
Împarte aluatul în două părți egale și întinde fiecare parte într-un dreptunghi.
Presară uniform umplutura pe suprafața aluatului întins.
Rulează fiecare bucată de aluat strâns, astfel încât să obții două rulouri.
Așează rulourile în tăvi, acoperă-le și lasă-le să crească pentru încă 30 de minute
Coace cozonacii în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 30-40 de minute sau până când devin aurii.
Sper să te bucuri de acești cozonaci delicioși, inspirați de stilul lui chef Sorin Bontea!