Turte cu julfa si nuci, sau Pelincile (Maicii) Domnului

INGREDIENTE

  • Pentru turte:
  • 500 grame de făină albă
  • 1 praf de sare
  • apă caldă
  • făină pentru modelat turtele
  • Pentru umplutură:
  • 1 kg de semințe de cânepă
  • 350-400 grame de zahăr tos
  • 1 praf de sare
  • 3 litri de apă
  • 300 grame de nucă rumenită și măcinată
  • 4-5 linguri de zahăr tos (brun)
  • Pentru decor:
  • 50-75 grame de nucă rumenită și mărunțită

MOD DE PREPARARE RETETA Turte cu julfa si nuci, sau Pelincile (Maicii) Domnului:

Mai întâi se fac turtele, cu câteva zile înainte dintr-un aluat destul de tare, ca pentru tăiței, din: făină, apă caldă și sare. Din acest aluat (care se prelucrează imediat, nu trebuie lăsat să dospească) se fac foi subțiri, de formă rotundă, pătrată, sau dreptunghiulară, în funcție de recipientul în care se va pune julfa. 

Turtele se coc pe plită, sau în cuptor, până ce se rumenesc ușor, sau pur și simplu se usucă.

Semințele de cânepă trebuie alese bine (să nu rămână printre ele altele, similare), se spală în câteva ape și apoi se dau la cuptor pentru a se usca puțin. Nu trebuie coapte tare, ca să nu se ardă și să devină amare!

Când cânepa s-a răcit, se râșnește de 2-3 ori, până ce se transformă în pulbere. Se poate folosi o râșniță, un mixer, sau chiar vechea mașină de tocat carne.

Se pun 3 litri de apă la fiert și se adaugă zahărul. Când apa începe se fiarbă, se diminuează focul de la aragaz. Se adaugă câte 1/2 polonic din apa fiartă cu zahăr peste 5-6 linguri încărcate de semințe râșnite de cânepă și se amestecă/freacă până ce se albește puțin (este culoarea seminței, fără coajă). Se mai adaugă apă fiartă cu zahăr, se omogenizează amestecul și se dă printr-o sită deasă, prevăzută cu tifon. Se mai adaugă apă și se insistă/freacă în continuare, până ce pe tifon mai rămân doar cojile, care se aruncă.

Se procedează la fel până ce se epuizează toată cânepa râșnită, dozând cu grijă apa fiartă, ca să ajungă. Zeama albicioasă de cânepă, adunată într-o oală, se dă la foc mediu și se amestecă întruna, ca să nu se prindă de fundul vasului. 

Când această zeamă începe să fiarbă, se formează deasupra ei o spumă groasă, care se culege cu o paletă și se adună, separat, într-un recipient pregătit dinainte. Când zeama de cânepă nu mai face spumă și rămâne limpede, se ia oala de pe foc și se începe montarea julfei.

Se înmoaie turtele 1-2 minute în zeama de cânepă și se pun, una câte una în recipientul pregătit pentru montarea julfei. Se unge fiecare foaie cu 2-3 linguri de julfă (spumă) adunată la fierbere, se toarnă 1-2 linguri de zeamă și se pune turta următoare. 

După 2-3 rânduri de turte unse cu julfă se pune o turtă pe care se presară nucă rumenită și măcinată și 1 lingură de zahăr tos (brun). Se continuă operațiunea până ce se epuizează toate turtele, intercalând umplutura de julfă, cu nucă rumenită și măcinată. 

Ultima foaie de deasupra se unge cu julfa rămasă, se toarnă și zeamă suficientă, cât să cuprindă toate turtele, se acoperă recipientul cu un  capac și se dă la răcoare, până a doua zi.

A doua zi veți vedea că toată zeama a fost absorbită și turtele s-au înmuiat complet. Se decorează julfa cu nucă rumenită și mărunțită și deja se poate porționa și servi.

Poftă bună !