Un cunoscut patron român de restaurante nu mai vrea să angajeze asiatici. „Trebuie învăţaţi să se spele pe mâini! Pentru ei, a trăi cu un gândac e normal!”

Cătălin Mahu, proprietarul lanțului de restaurante La Mama, a declarat că angajaţii asiatici “sunt un dezastru” şi a spus despre aceştia că “trebuie întâi învățați să se spele pe mâini”. Omul de afaceri a mai precizat că nu va mai angaja forţă de muncă din Asia!

Un cunoscut patron român nu mai vrea să angajeze asiatici. Cătălin Mahu anunță o expansiune ambițioasă în acest an, pregătind investiții de două milioane de euro pentru deschiderea a două-trei noi restaurante în București.

Cu toate acestea, omul de afaceri aduce în discuție provocările pe care le întâmpină industria HoReCa, în special în ceea ce privește lipsa de personal. „La mama” are în prezent șase restaurante în București, cu 200 de angajați, iar aproximativ 10% dintre aceștia sunt muncitori străini.

Cu privire la dificultățile de recrutare, Cătălin Mahu susține că găsirea personalului potrivit devine un obstacol major în calea dezvoltării.

El afirmă că, deși sunt deschiși să angajeze din alte industrii, muncitorii străini nu sunt soluția ideală. Afaceristul aduce critici referitoare la diferențele culturale, dar şi legate de igiena personale și de percepția asupra vieții cotidiene.

„Nu mai vreau să angajez asiatici. În primul rând pentru că diferența civilizațională este enormă între noi și ei. Eu cred că am depășit momentul în care să trebuiască să învăț pe cineva să se spele pe mâini. Oamenii aceștia trebuie întâi învățați să se spele pe mâini! Sunt un dezastru!

Pentru ei, a trăi cu un gândac e parte din viața lor normală! I-am cazat pe acești oameni în locații scumpe doar pentru a fi sigur că nu există ploșnițe, gândaci – cu care ei nu au o treabă să trăiască, dar eu am.

Și îmi dau seama că modul lor de a gândi este fundamental diferit de al nostru”, a declarat Cătălin Mahu, citat de profit.ro.

Proprietarul „La Mama” subliniază că preferă să se bazeze pe forța de muncă românească, considerând-o mai compatibilă cu standardele și valorile companiei sale:

„În plus, nici nu sunt mai ieftini sau mai muncitori (n-r- – asiaticii). Eu cred în forța de muncă românească!”.