Untura de porc: Beneficii suprinzătoare pentru sănătate. Acesta era mancarea bunicilor

Untura de porc a fost folosită în bucătăriile din întreaga lume inainte de 1900. În ultimul timp aceasta a încetat să mai fie folosită, deoarece se spune că nu este benefică sănătății.

Atunci când auzim cuvântul untură ne imaginăm imediat arterele sanguine înfundate. Cred că este momentul pentru a spune adevarul despre untura de porc, o grăsime sănătoasă pentru gătit care merită să revină in bucătăriile din întreaga lume.

Beneficii untura de porc: Este stabilă la căldură
Când vine vorba de determinarea stabilității unei grăsimi, totul se rezumă la chimie. Grăsimile saturate au legaturi unice intre toate moculele de carbon ale lanțului de acizi grași. Din acest motiv sunt cele mai stabile termic. Acest lucru se datorează faptului că legăturile unice sunt greu de rupt.

Grăsimile mononesaturate au o legatura dublă, inlocuind o singură legatură din lantul de carbon, acestea fiind instabile și se rup la caldură. Cele mai instabile grasimi sunt cele polinesaturate, deoarece au numeroase legături duble in lantul de carbon. Cand legaturile din grăsimile mononesaturate sau polinesaturate se rup, acidul gras se oxideaza.

Grăsimile oxidate sunt daunatoare sănătății deoarece acestea generează radicali liberi, care deterioreaza celulele. In timp ce in mod inevitabil avem unii radicali liberi in corpul nostru, ar trebui să reducem la minim aceste molecule dăunătoare pentru a ne proteja sănătatea.

Conform Mary Enig, compozitia unturii este de: 40% grăsimi saturate, 50% grăsimi mononesaturate si 10% grăsimi polinesaturate. Procentul mare de grăsimi saturate din untura protejeaza grasimile mono si polinesaturate de oxidarea la caldură. Din acest motiv untura de porc este excelentă pentru gătit si coacere.

Beneficii untura de porc: Nu are aroma
Uleiul de cocos este poate cea mai bună grăsime de gatit datorită rezistenței la căldură, dar oferă o aromă de nuca de cocos. Din acest motiv, untura de porc este recomandată deoarece nu are aromă.

Nimic nu bate proprietățile de gătit din untura cand vine vorba de prăjit. Crează o crustă maro pentru legume și carne, fara să adauge aromă. Din acest motiv este bună și pentru alimentele coapte.

Beneficii untura de porc: Este bogată în vitamina D
După uleiul de ficat de cod, untura de porc este cea mai bogată sursă de vitamina D. O lingură de untură contine 1000 UI vitamina D sau 500 UI/100 grame, care este solubila in grăsimi. Din acest motiv are nevoie de acizi grași ca să fie absortită și utilizată în organism.

Untura oferă pachetul perfect de vitamina D și acizi grași necesari. Alte alimente care oferă vitamina D sunt galbenușul de ou și ficatul, insă acestea sunt sarace în această vitamină în comparație cu untura.Cu toate acestea, există totusi o problemă. Doar porcii care au acces afară, la soare oferă grăsime bogată in vitamina D. Când stau în soare, acestia sintetizează vitamina D și o depozitează în grăsime. Cautați să cumpărați fie porc, fie doar grăsime de la crescători locali, deoarece porcii crescuți în marile ferme au grăsimea plină de antibiotice și trebuie evitați.

Beneficii untura de porc: Este bună pentru inimă
Sunt convins că atunci când citiți că untura de porc este bună pentru inimă, vă puneți urmatoarea intrebare: „Dar este plina de grăsimi saturate si colesterol! Nu inseamnă că imi măreste riscul de a face boli de inimă?”

Ei bine aș vrea să vă spun că este doar un mit. Bunicii nostrii au consumat untură, unt și cu toatea acestea au prezentat rate extrem de mici de boli de inimă. Atunci când face parte dintr-o dietă sănătoasă nu va provoaca boli de inimă.Un studiu publicat in Jurnalul American de Nutriție, la care au participat peste 300.000 de persoane, arată ca nu există dovezi pentru a spune că riscul bolilor de inimă creste odată cu consumul de grăsimi saturate.

Pe de alta parte, s-a demonstrat că o dietă cu conținut scăzut de grăsimi crește trigliceridele, ceea ce este un factor de risc pentru bolile de inimă.

Un alt studiu la care au participat aproape 50.000 de femei post-menopauză, jumătate au fost rugate să mănânce cât mai putine găsimi, iar restul au continuat să mănânce normal. Dupa 8 ani nu a existat nici o diferenta in bolile de inimă sau cancer intre grupuri.

Nici alte cercetari nu au găsit nici un beneficiu pentru o dietă cu conținut scăzut de grăsimi. Directorul Framingham Heart Study a concluzionat: „Am descoperit că oamenii care mâncau cel mai mult colesterol, cea mai multă grăsime saturată, cele mai multe calorii, cântăreau cel mai puțin și erau cei mai activi fizic.

Trebuie de ținut minte că aportul de grăsimi saturate creste aportul de colesterol HDL, care este asociat cu un risc redus de boli de inimă. Dacă stăm să ne gandim, bolile de inimă și diabetul au crescut infiorator de mult de cand grăsimile animale au fost inlocuite cu grasimi procesate, precum margarina sau uleiurile vegetale.

Beneficii untura de porc: Untura este o sursa sănătoasă de colesterol
Aceasta se situeaza pe locul 18 in alimentele cele mai bogate in colesterol. Ca agent de vindecare in organism, nivelurile de colesterol cresc in perioadele de stres.

Studiile arată că consumul de colesterol nu are o relatie cauză-efect cu nivelul de colesterol din sange. Acest lucru se datorează faptului că organismul produce colesterolul de care are nevoie. Oferirea colesterolui din grasimi de bună calitate reduce povara asupra organismului de a produce colesterol.Sunt cercetari care asociaza nivelurile scazute ale colesterolului din sange cu:

Risc mai mare de mortalitate
Risc mai mare de depresie
Risc mai mare de a comite infracțiuni violente și sinucidere
Risc mai mare de dementă si boala Alzheimer.
Concluzii
Dacă ar fi să vă ofer 2 sfaturi prețioase cand vine vorba de alimente nesănătoase v-as spune:

Evitați orice aliment cu reclamă TV
Evitați orice aliment pe care strabunicii tăi nu l-ar recunoaste.
Cateva exemple ale acestor alimente ar fi: ulei de canola, ulei de porumb, margarină, produse lactate degresate și lista poate continua.